De eerste ervaringen met produceren buiten de piektijden: 'We kunnen weer volop vooruit'
Newasco De Hoop textielreiniging in Amersfoort bestaat 125 jaar. Het is een familiebedrijf waar inmiddels de vierde en vijfde generatie werken. Er wordt wekelijks 120.000 kilo textiel gereinigd. Daarmee is Newasco De Hoop een van de grotere reinigingslocaties in Nederland. Het bedrijf is in juli 2024 verhuisd naar een nieuwe locatie om de nieuwste technieken toe te kunnen passen en om ook de bedrijfsvoering te verduurzamen.

Directeur Marc Nieuwland vertelt bevlogen over de verduurzaming in het nieuwe pand. “In het gebouw passen we warmtewinning toe doordat koud water verwarmd wordt door restwarmte. Daarnaast wordt water hergebruikt. Een huishouden gebruikt 25 tot 32 liter schoon water per kilo wasgoed. Wij gebruiken 2,8 liter schoon water per kilo. Dat maakt nogal wat uit. Wij vinden het belangrijk verstandig met onze bronnen om te gaan. Water, stroom en gas zijn componenten die niet meer vanzelfsprekend zijn.”

De uitdaging van het nieuwe pand
Het nieuwe pand bracht een aantal uitdagingen met zich mee. “Als je naar nieuwbouw gaat, merk je wat er in Nederland allemaal veranderd is. Vanwege een kievitsnest is de bouw acht weken stopgezet. De financiering via de banken is na corona anders geworden en netcongestie is een nieuwe uitdaging in onze regio tijdens de piekuren tussen 16:00 en 20:00. In 2023 zijn we gestart met de bouw van het nieuwe pand en waren we een van de eersten die ermee geconfronteerd werden. Niemand wist toen wat netcongestie was. Ik heb in die tijd ook de wethouder in Amersfoort uitgelegd wat netcongestie is en daarna zijn we mooi samen opgetrokken om het op te lossen. Stedin heeft bij de aanvang van de bouw gevraagd of wij bereid zijn samen een proefcase op te zetten door de productie buiten de piektijd te regelen op het moment dat we het pand in bedrijf nemen.”
Het congestieprobleem is er niet als je buiten de piekuren blijft
“Wij zijn akkoord gegaan met het voorstel buiten de piek te produceren. Als je buiten die uren blijft, is het congestieprobleem er niet en kun je aangesloten worden. In het samenstellen van het leveringscontract zijn samen heel wat uren en besprekingen gaan zitten om het af te stemmen aangezien dit de eerste keer was dat buiten de piek produceren in de praktijk werd gedaan. Juridisch komt er wel wat bij kijken. Wat wil je samen vast leggen en wat juist niet? Stedin wilde graag iets op de rit zetten dat daarna volledig uitgerold kan worden. De afspraak werd dat wij tussen 16:00 en 20:00 geen productie gaan draaien. Dat is werkbaar voor ons.
Een extra uitdaging was de afspraak dat we tijdens de piek helemaal geen stroom afnemen. Daar moesten we een oplossing voor bedenken aangezien een aantal systemen doordraaien. Denk aan het brand- en inbraakalarm, servers en ijskasten. Stedin gaf aan dat het lastig is om per regio en bedrijf af te spreken hoeveel er tijdens de piek nog wel gebruikt mag worden, dat wilden ze eigenlijk niet. De oplossing werd het installeren van een eigen accu van 150 kilowatt. Daar hebben we tijd in geïnvesteerd door te kijken welk systeem betrouwbaar en bestuurbaar is en kan communiceren met de zonnepanelen en de trafo. Het systeem dat het uiteindelijk geworden is, werkt goed. We zijn nu nog volop aan het testen welke machines ook op de accu een uurtje kunnen doordraaien. Daarvoor zijn we nu volop data en ervaringen aan het opbouwen. Het is een ervaringspad waar je op stapt en kijkt hoe alles gaat lopen."
Elkaar vinden en in oplossingen denken
"Ik promoot deze manier van werken veel. Ik ben voorzitter van de Vereniging van Amersfoortse Bedrijven en voorzitter van de Federatie Bedrijvenkringen regio Eemland en we hebben het veel over verduurzaming. Ik krijg ook regelmatig telefoontjes met de vraag hoe ik met congestie om ga. Ik vertel het verhaal zoals het is en waar de uitdagingen liggen. De ondernemers adviseren we snel accu’s te plaatsen. Dan kun je veel flexibiliteit organiseren. Ik verwacht zelf in de toekomst nog meer accu’s te gaan plaatsen om in te kunnen spelen op pieken of uitval. In breder opzicht zie je dat er nu ook energiehubs in opkomst zijn. Daar zal de regelgeving nog voor aangepast moeten worden. Er zal nog veel geregeld moeten worden om oplossingen mogelijk te maken. Daar moeten alle betrokken partijen wel een stapje voor maken, elkaar vinden en in oplossingen denken op de korte termijn om te voorkomen dat we vast gaan lopen.”
De investering terugverdienen
Uit het enthousiasme van Nieuwland blijkt dat Newasco inmiddels gewend is aan de nieuwe werkwijze en alles volop draait. Samen met Stedin zijn er op andere vlakken nog stappen te maken. “Onder hoge tijdsdruk is alles voor elkaar gekomen en kan ik buiten de pieken produceren. Om het met elkaar te hebben over de kosten zijn we eigenlijk nog niet aan toe gekomen. Dat zou een volgende stap moeten zijn. Hoe ga je bewoners en bedrijven uit hun comfortzone halen door te differentiëren in de tarieven? Zover zijn wij daar samen nog niet in gekomen. We zijn nu eerst bezig de zonnepanelen, accu en productie te finetunen op elkaar. Stedin en de andere netbeheerders werken momenteel aan het introduceren van onder andere tijdsblokcontracten, je kan dan bijvoorbeeld tussen 16:00 en 20:00 geen stroom gebruiken, maar betaalt als tegenprestatie dan ook een lager nettarief. Dat kan financieel aantrekkelijk zijn voor bedrijven die flexibel met hun bedrijfsprocessen om kunnen gaan. Daarmee kunnen ze de concurrentie voor blijven.
Wat de kosten betreft, adviseer ik iedereen ondanks het afschaffen van de saldering zonnepanelen te nemen zodat je toch voor een deel zelfstandig in je energiebehoefte kunt voorzien. Voor mij is het al dan niet terugverdienen wat minder relevant. Ik moet kunnen draaien. Eigenlijk heb ik die investering al meteen terugverdiend, anders had ik niet kunnen draaien. Daarnaast wil ik zelfstandigheid creëren, ook in het geval van een storing. Als er bij een storing een keer je computers en servers uitvallen, heb je door op je accu door te kunnen draaien je geld al terugverdiend. Wat betreft zonnepanelen wordt er veel gekeken naar het verdienmodel. Daar gaat het wat mij betreft niet om. We moeten wat meer de kant op met z’n allen dat je voor een deel autonoom bent.”

De organisatie aanpassen
Over netcongestie heeft RTL Nieuws recent ook met Nieuwland en de medewerkers gesproken. Een van de medewerksters gaf aan het ‘nieuwe werken’ prima te vinden doordat er op tijd gestart wordt en op tijd in de middag gestopt kan worden. We vragen Nieuwland of de organisatie aanpassen uiteindelijk is meegevallen.
“De organisatie aanpassen was eigenlijk de minste uitdaging. We hebben met het personeel gezeten en uitgelegd dat de kantoormedewerkers hun normale werktijden kunnen behouden. Dat kan de accu prima opvangen. Met de rest van de medewerkers hebben we afgestemd na de verhuizing de productietijden meteen aan te passen. We starten nu om 06:45 in plaats van 07:30. Een enkeling heeft eraan moeten wennen maar de meesten vinden het heel prettig om op tijd thuis te zijn zodat bijvoorbeeld de kinderen van school gehaald kunnen worden en er ook tijd is voor de boodschappen. De nieuwe manier van werken was een gewenning, maar het is vrij snel een gewoonte geworden. Kortom we kunnen nu weer volop vooruit en ondernemen.
De uitdaging is nu om te kijken wat er gebeurt als we een uurtje willen doordraaien als we uitval hebben gehad. We werken voor ziekenhuizen en hotels, die productie moet doorgaan. Hoe kunnen we die productie afkrijgen? We zijn nu aan het ontdekken wat wel en niet kan. Waar kunnen we versnellen en als dat niet lukt, in welke mate moeten we de accu dan uitbreiden? Met dat proces gaan we nu aan de slag.”