Ruimte op het hoogspanningsnet dankzij tijdsduurgebonden contracten
TenneT heeft zijn analyse afgerond naar de beschikbare ruimte die het op het hoogspanningsnet kan bieden met tijdsduurgebonden contracten, hieruit blijkt dat er 9,1 gigawatt vermogen buiten 'de spits' beschikbaar is voor bedrijven die een aansluiting hebben (of nodig hebben) op het hoogspanningsnet van TenneT. Het gaat dan met name om bedrijven en industrieën die flexibel met hun energiegebruik kunnen omgaan, zoals batterijsystemen, de procesindustrie en bedrijven met eigen noodvoorzieningen.

Het is positief dat TenneT extra ruimte heeft gevonden buiten de spitsuren, waardoor bedrijven nu toch aangesloten kunnen worden. Voor klanten op de wachtlijst van regionale netbeheerders biedt de extra ruimte helaas geen soelaas. De uitdagingen op het gehele stroomnet blijven helaas onveranderd groot. Netbeheerders werken onverminderd hard aan slimme oplossingen om het net beter te benutten en aan netuitbreidingen om het tekort aan stroom te verminderen. Dat blijkt onder andere uit het feit dat Tennet in Utrecht, Gelderland en Flevopolder de stap naar verplicht congestiemanagement heeft moeten zetten, om overbelasting van het net met mogelijk langdurige stroomstoringen te voorkomen.
Nieuwe contractvormen om het stroomnet optimaal te benutten
Eind 2022 is het Landelijk Actieprogramma Netcongestie opgericht om de problemen op het net gezamenlijk aan te pakken. Een van onderdelen van dit plan is dat netbeheerders, toezichthouder, het ministerie en marktpartijen nieuwe contractvormen ontwikkelen die de ruimte op het net buiten de spits beschikbaar maken voor geïnteresseerden. Flexibele contractvormen, zoals het nieuwe tijdsduurgebonden transportrecht, vormen een stuk van de puzzel om dit te realiseren. Met een tijdsduurgebonden contract hebben partijen die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT recht op transport gedurende een vastgesteld aantal uren per jaar, minimaal 85 procent van de tijd. Dat kan zowel om afname en invoeding van elektriciteit gaan. De overige 15 procent van de tijd kan TenneT een (gedeeltelijke) beperking in de afname of invoeding van elektriciteit opleggen, die het minimaal een dag van tevoren deelt.
Ruimte gevonden op hoogspanningsnet: aantrekkelijk voor grote industrie en batterijsystemen
TenneT verwacht dat dit contract met name interessant is voor bedrijven en industrieën die flexibel met hun energiegebruik kunnen omgaan, zoals batterijsystemen, de procesindustrie en bedrijven met eigen noodvoorzieningen. Hiermee kunnen zij tot maximaal 65 procent besparen op hun nettarieven. De komende weken neemt TenneT daarom contact op met partijen op de wachtlijst die interesse hebben getoond in een tijdsduurgebonden contract op het hoogspanningsnet. De interesse voor een tijdsduurgebonden contract is groot, met name onder ontwikkelaars van grootschalige batterijparken. Zij hebben voor ruim 70 gigawatt aangevraagd op het hoogspanningsnet, terwijl TenneT inschat dat de economische levensvatbaarheid van dergelijke batterijen op zo'n 5 gigawatt ligt. Alle partijen die hun interesse duidelijk hebben gemaakt, ontvangen vanaf 8 april een reactie op hun aanvraag.
Van de beschikbare 9,1 gigawatt is inmiddels 2,3 gigawatt toegekend. De rest van de capaciteit op het hoogspanningsnet zal TenneT verdelen aan de hand van zowel maatschappelijk prioriteren als het ‘first come, first served-principe’, waarin de partijen hoog op de lijst het eerste recht op aansluiting hebben.
Regionale stroomnetten
TenneT onderzoekt nog wat de gevolgen voor het regionale stroomnet kunnen zijn. Vooralsnog kunnen alleen partijen die gebruikmaken van het hoogspanningsnet van TenneT gebruik maken van de restruimte. De resultaten hiervan worden voor de zomer verwacht.