Slimme meters in Europa; een wereld van verschil
Vanaf 1 januari 2015 zullen de netbeheerders de slimme meter grootschalig aanbieden. Het verschil met de traditionele meter is dat de slimme meter op afstand uitleesbaar is. Met deze meter ontvangt de klant om de maand een verbruiksoverzicht van de leverancier. Op verzoek van de klant zijn aanvullende producten en diensten voor energiebesparing mogelijk. Ook in veel andere Europese landen krijgen klanten een slimme meter aangeboden. Dit zijn vaak andere type meters met andere functionaliteiten.

Actueel voorbeeld hiervan is het bericht over een specifieke Spaanse slimme meter. De situatie in Nederland op het gebied van informatiebeveiliging verschilt op twee essentiële punten van de specifieke Spaanse meter die nu door beveiligingsexperts is onderzocht. De slimme meters in Nederland maken gebruik van unieke beveiligingssleutels voor elke afzonderlijke meter. Als in Nederland dus de beveiligingssleutel van één slimme meter wordt achterhaald, is deze beveiligingssleutel niet bruikbaar bij andere slimme meters. Dat is volgens mediaberichten niet het geval bij deze specifieke Spaanse slimme meter. Dit type meter is daardoor kwetsbaar geworden voor pogingen van buitenaf om de beveiliging van de meter te omzeilen. Het Spaanse energiebedrijf werkt er overigens in overleg met de beveiligingsonderzoekers aan om het beveiligingslek te dichten.
Daarnaast wordt in Nederland - in tegenstelling tot veel landen in Europa - vanaf 1 januari 2015 geen gebruik gemaakt van de schakelfunctionaliteit. De grootschalige aanbieding van slimme meters is dus met meters zonder schakelaar, waardoor het niet mogelijk is om op afstand de energievoorziening af te sluiten. Dat maakt de situatie in Nederland en de mogelijk gevolgen wezenlijk anders.