Uitspraak CBb: Methodebesluiten moeten aangepast
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag bepaald dat de ACM de methodebesluiten 2022-2026 voor zowel elektriciteit als gas, en zowel voor de regionale als de landelijke netbeheerders, moet aanpassen.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag uitspraak gedaan over de methodebesluiten voor de netbeheerders gas en elektriciteit voor de periode 2022 t/m 2026. Aan de hand van de methodebesluiten worden de tarieven bepaald die de netbeheerders aan hun afnemers in rekening mogen brengen. Het CBb vernietigt de methodebesluiten en geeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de opdracht binnen zes maanden nieuwe methodebesluiten te nemen. Dit betekent niet dat de besluiten helemaal niet goed waren. Het CBb vindt dat de ACM een aantal aanpassingen moet doen.
Wijziging tarieven
De ACM moet binnen zes maanden nieuwe besluiten nemen voor zowel elektriciteit als gas. Netbeheer Nederland gaat graag met de ACM in gesprek om te komen tot een methodebesluit dat recht doet aan de financiële uitdagingen van de energietransitie.
De methodebesluiten zijn bepalend voor de berekening van de tarieven van netbeheerders. Deze uitspraak heeft ook betrekking op de inkomsten van 2022 en 2023. De ACM gaat zo snel mogelijk in kaart brengen in welke mate de tarieven die consumenten en bedrijven moeten betalen omhoog gaan als gevolg van deze uitspraak.
Europees benchmarkonderzoek
Bij de landelijke netbeheerders GTS en TenneT mag de ACM geen gebruik maken van een het Europese benchmarkonderzoek TCB18 om de zogenoemde statische efficiëntie te bepalen. Het onderzoek voldoet niet aan de eisen van zorgvuldigheid, transparantie en controleerbaarheid. Op grond van afspraken met buitenlandse landelijke netbeheerders en toezichthouders zijn de data die hebben geleid tot het benchmarkmodel en de methodologische keuzes, vernietigd. Hierdoor is het onmogelijk voor GTS, TenneT en het CBb om de juistheid van het onderzoek te controleren. De statische efficiëntie van GTS en TenneT wordt daarom vastgesteld op 100%.
Energietransitie vraagt grote investeringen
Nederland zet vol in op de energietransitie. Om de gestelde klimaatdoelen te halen en in 2050 een klimaatneutrale economie te kunnen faciliteren, is ombouw van het energiesysteem een voorwaarde. Door de investeringen die bij elektriciteit nodig zijn voor de verduurzaming van onze economie, stijgen de kosten van de netbeheerders in het elektriciteitsdomein de komende jaren aanzienlijk sneller dan de gereguleerde inkomsten. Daarom zijn maatregelen nodig om de inkomsten van de netbeheerders beter in lijn te brengen met de kosten die het gevolg zijn van de energietransitie.
Netbeheer Nederland had onder meer beroep aangetekend tegen de berekeningswijze en het verloop toegestane inkomsten in het elektriciteitsdomein. Het CBb heeft de netbeheerders hierin gelijk gegeven.