Overdosis zon?
Opmerkelijk energienieuws uit Groningen afgelopen zomer: PV-installaties die zichzelf uitschakelden omdat ze meer zonne-energie opwekten dan het net aankon. Het leidde tot veel media-aandacht en bezorgde reacties: bezwijkt het net nú al, terwijl zonne-energie in Nederland nog maar in de kinderschoenen staat? Wat staat ons te wachten in de toekomst?

Opmerkelijk energienieuws uit Groningen afgelopen zomer: PV-installaties die zichzelf uitschakelden omdat ze meer zonne-energie opwekten dan het net aankon. Het leidde tot veel media-aandacht en bezorgde reacties: bezwijkt het net nú al, terwijl zonne-energie in Nederland nog maar in de kinderschoenen staat? Wat staat ons te wachten in de toekomst?
Hoewel het aantal huishoudens en MKB’ers dat zonnepanelen laat installeren de laatste tijd razendsnel groeit, speelt zonne-energie nog een bescheiden rol in de totale Nederlandse energiemix. Om de doelen uit het Energieakkoord te halen, zullen de komende jaren nog heel wat extra MW’s via de zon moeten worden opgewekt. Maar dat moet het energienet wel aankunnen. Meer zonne-energie betekent meer volatiliteit: op stralende voorjaars- of zomerdagen levert de zon veel meer stroom op dan in de grauwe wintermaanden, vaak zelfs meer dan de opwekker (een huishouden of bedrijf) op dat moment zelf verbruikt. In situaties waarbij het aanbod de vraag overtreft, is het de bedoeling dat de opwekker het surplus aan het energienet kan ‘terugleveren’ en daar via de salderingsregeling een vergoeding voor krijgt. Alleen ging het met dat terugleveren deze zomer dus weleens mis in Groningen.

Verkeerde conclusie
Ten tweede speelt mee dat het elektriciteitsnet bij de ‘probleemadressen’ niet representatief is voor de rest van Nederland. Het gaat om landelijk, dunbevolkt gebied waar de afstanden tussen de verschillende netaansluitingen relatief groot zijn. Dat maakt die verbindingen sowieso spanningsgevoeliger dan die van het gemiddelde adres in Nederland. En woon je dan net aan het eind van zo’n lange aansluitkabel, dan kan het inderdaad gebeuren dat je PV-installatie zich vaker uitschakelt dan gemiddeld.
Productie Installatie Register
Iedereen die zelf energie opwekt, is wettelijk verplicht dat te melden bij het Productie Installatie Register. Er staat geen sanctie op overtreding van de registratieplicht, waardoor lang niet alle installaties zijn aangemeld – kenners schatten dat de afwijking wel 30% kan zijn. Gelukkig wordt het register steeds beter gevuld, mede doordat huishoudens met een slimme meter in veel gevallen alleen kunnen terugleveren met een tweede EAN-code (elke elektriciteitsaansluiting heeft zo’n unieke code) en daarvoor is registratie vereist. Registratie is ook belangrijk vanwege twee andere redenen. Ten eerste is het bij storingen, werkzaamheden of calamiteiten belangrijk voor de veiligheid van (de monteurs van) de netbeheerders én de bewoners om te weten waar lokaal energie wordt opgewekt. Ten tweede is de energietransitie gebaat bij een betrouwbaar beeld van de lokale duurzame energieproductie in Nederland. Beleidsmakers weten dan welke technieken een extra stimulans en/of ondersteuning nodig hebben.
De registratieplicht geldt voor PV-installaties, HRe-ketels, warmtekrachteenheden, windturbines, biomassa-installaties en kleinschalige waterkrachtcentrales. Aanmelden kan heel eenvoudig via de website Energieleveren.nl.
Boven- en ondergrens
Spanningsregeling aanpassen
Niet onoverkomelijk
Kuiper benadrukt hoe belangrijk het is dat bewoners en installateurs – voor veel mensen de eerste die ze bellen als hun PV-installatie sputtert – hun netbeheerder weten te vinden om een probleem te melden. “Dan kunnen we samen onderzoeken wat er precies aan de hand is”, vertelt Kuiper. “In sommige gevallen worden de problemen inderdaad veroorzaakt door het net en kunnen wij ze oplossen. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Bijvoorbeeld dat de instellingen van de omvormer niet correct zijn, of dat er een te dunne kabel ligt tussen de omvormer en het net. Dat zijn problemen die installateurs kunnen oplossen. Daarom hecht Enexis veel waarde aan goede contacten met hen; we organiseren bijvoorbeeld regelmatig bijeenkomsten om kennis en ervaringen uit te wisselen. Lokale zonne-energie is een vrij nieuwe tak van sport. Dan is het belangrijk dat de hele keten goed is geïnformeerd.”
Tijdig anticiperen
Van één- naar tweerichtingsverkeer
Zonnepanelen & accu’s
Verschillende netbeheerders zien brood in de combinatie van zonnepanelen en lokale energie-opslag, om zo de netbelasting te verminderen. Bekend voorbeeld is de ‘buurtbatterij’ van Enexis en Alliander in Etten-Leur, die overdag restenergie van zonnepanelen opslaat, zodat die ’s avonds kan worden gebruikt als huishoudens meer elektriciteit verbruiken dan opwekken. Sinds juni dit jaar test Stedin in Gorinchem een slim systeem dat de verbinding vormt tussen zonnepanelen en een ‘huis-accu’. Dit systeem, het Universal Smart Energy Framework, geeft aan wanneer de accu’s moeten opladen en ontladen. David Peters, directeur Strategie van Stedin: “Er is nog weinig kennis over wat het concreet oplevert als de consument meer kan sturen met zijn eigen opwek, opslag en verbruik. Daarom zijn de meetdata van dergelijke proeven van grote waarde voor de toekomst van ons energiesysteem.”