- Home
- Onze thema's
- Landelijk beleid faseverdeling
Landelijk beleid faseverdeling
De gezamenlijke netbeheerders hebben een landelijk eenduidig en uniform beleid met elkaar opgesteld voor het gelijkmatig verdelen van 3-fasen aansluitingen. Voor het realiseren van een optimale belasting van onze netten is de hulp van installateurs noodzakelijk.
Netbeheerders hebben de taak om te zorgen voor een goede spanningskwaliteit, waar een evenredige verdeling (symmetrie) over de verschillende fasen van onze netten een onderdeel van is. In het verleden waren de meeste huisaansluitingen uitgevoerd als 1-fase aansluiting. De netbeheerder zorgde voor een goede verdeling over de kabel door naast elkaar gelegen adressen op een andere fase aan te sluiten.
Tegenwoordig zijn er steeds meer 3-fasen aansluitingen, waar de verdeling in de groepenkast van de klant gemaakt wordt. Meestal gaat dit goed, maar niet altijd.
Asymmetrie
Asymmetrie (ongelijke verdeling) in het elektriciteitsnet ontstaat als belasting en/of opwek niet goed over de 3-fasen verdeeld zijn. Lichte asymmetrie is in laagspanningsnetten normaal en vormt meestal geen probleem. Als de verschillen tussen de fasen te groot worden, kan dit echter leiden tot spanningsproblemen en overbelasting in het elektriciteitsnet.
Door de energietransitie worden laagspanningsnetten steeds zwaarder belast. Aandacht voor een goede faseverdeling wordt daarom steeds belangrijker. Ook ontstaan er soms problemen als identieke meterkasten en elektrische installaties worden toegepast bij projectmatige nieuwbouw, renovatie of verduurzaming. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de zonnepanelen van alle woningen in een project aangesloten zijn op dezelfde fase. Voorbeelden van situaties waar problemen ontstaan zijn projectmatige nieuwbouw, renovatie of verduurzaming waarbij de verdeling van belasting/opwek over de fasen van elke woning identiek is.
Aansluiten door de installateur
Als de klant een nieuwe of bestaande 3-fasen aansluiting heeft, moet in de groepenkast de belasting zoveel mogelijk over de 3-fasen worden verdeeld. Dit geldt met name voor apparaten met een groot vermogen die gelijktijdig ingeschakeld zijn. Zo wordt het laagspanningsnet optimaal benut en wordt de kans op uitschakeling in de meterkast geminimaliseerd.
Om tot een goede faseverdeling te komen hebben de landelijke netbeheerders een app / webapplicatie voor installateurs ontwikkeld. Na het invoeren van het huisnummer wordt aangegeven op welke fase de 1-fase omvormers voor zonnepanelen aangesloten moeten worden. Dit zorgt ervoor dat zonnepanelen van naastliggende woningen op verschillende fasen worden aangesloten. Hetzelfde geldt voor het aansluiten van warmtepompen.
Wat doet de netbeheerder?
Netbeheerders hebben de taak om te zorgen voor een goede spanningskwaliteit, waar symmetrie een onderdeel van is. In het verleden waren de meeste huisaansluitingen uitgevoerd als éénfase-aansluiting. De netbeheerder zorgde voor een goede verdeling over de kabel door naast elkaar gelegen adressen op een andere fase aan te sluiten.
Tegenwoordig zijn er steeds meer driefase-aansluitingen, waar de verdeling in de groepenkast van de klant gemaakt wordt. Meestal gaat dit goed, maar niet altijd. Om een betere verdeling te krijgen op het elektriciteitsnet, gaan de netbeheerders ook bij driefase-aansluitingen de fasevolgorde wisselen. Dit wordt gedaan bij alle nieuwe aansluitingen en, waar nodig, ook bij werkzaamheden aan bestaande aansluitingen. Om het voor iedereen overzichtelijk te houden doen alle Nederlandse netbeheerders dat op dezelfde manier. Hiermee nemen de netbeheerders het initiatief en de verantwoordelijkheid voor een goed faseverdeling.