- Home
- Onze thema's
- Energyhubs
Energyhubs
Energiehubs zijn lokale samenwerkingen tussen bedrijven waarin vraag en aanbod van energie op elkaar wordt afgestemd. Denk hierbij aan afspraken over energieopwek, -transport, opslag, -conversie en -verbruik. Netbeheerders zien energiehubs als belangrijk onderdeel van het toekomstig energiesysteem waarin de productie van energie veel decentraler en weersafhankelijker wordt en de elektriciteitsvraag sterk zal toenemen. Netbeheerders zetten zich in voor de ontwikkeling van producten, randvoorwaarden en kennisdeling om energiehubs te faciliteren.
Wat verstaan netbeheerders onder energiehubs?
Vanuit het perspectief van het energiesysteem is er sprake van een energiehub als in een afgebakend gebied vraag en aanbod van energie op elkaar wordt afgestemd. Behalve elektriciteit gaat het hier ook om andere energiedragers zoals warmte en (duurzame) gassen.
Netbeheerders definiëren energiehubs op lokaal niveau (bedrijventerreinen en woonwijken) en niet op regionaal niveau of groter (stedelijk of Noordzee). Een lokale afbakening van een energiehub kan plaatsvinden op basis van geografische kenmerken (weg, bedrijventerrein, rivier, etc.) of nettopologie.
Toegevoegde waarde Energyhubs
Energiehubs hebben toegevoegde waarde voor de betrokken bedrijven, voor de netbeheerder en voor de maatschappij in het algemeen. Ze vormen een belangrijke bouwsteen van het toekomstige energiesysteem. Op korte termijn leiden ze tot een meer doelmatig gebruik van het elektriciteitsnet.
Ontwikkeling in de tijd
Op dit moment ligt de focus bij de netbeheerders op het faciliteren van bedrijven en industriële clusters vanuit de huidige congestieproblematiek op hoog- en middenspanningsnet. Op middellange termijn zal ook gekeken worden naar mogelijkheden voor bedrijven met een kleinverbruikaansluiting, huishoudens en naar energiehubs met meerdere energiedragers.
Rol van de netbeheerders
De netbeheerder komt in beeld bij het aanleveren van de nettopologie. Deze informatie levert inzicht over wie deel kan nemen aan een groepsovereenkomst en verdere analyses van de haalbaarheid van de energiehub. Wanneer de energiehub technisch inpasbaar is en aan alle randvoorwaarden is voldaan, sluit de netbeheerder een groepscontract met de juridische entiteit die bedrijven hiervoor aangewezen hebben.
Bekijk hier de meest gestelde vragen en antwoorden over energiehubs.
Expert Energyhubs
Voor meer informatie over energyhubs kunt u contact opnemen met Alexander Savelkoul.