
- Home
- Onze thema's
- Netcapaciteit en flexibiliteit
- Laagspanningsnet
Laagspanningsnet
Er wordt steeds meer energie gebruikt en consumenten en bedrijven verduurzamen in een rap tempo. Bijvoorbeeld door de installatie van zonnepanelen. Dat vraagt veel van het elektriciteitsnet, dat van oorsprong niet ontworpen is voor deze verduurzamingen en het toenemende energieverbruik. Als gevolg hiervan ervaren consumenten steeds vaker congestie (filevorming) op het elektriciteitsnet.
Gebruik energie op het ritme van de natuur
Om 'files' op het elektriciteitsnet te verminderen, kunnen consumenten het best energie zo veel mogelijk gebruiken wanneer het er volop is. Bij zonnig weer of sterke wind, laad de auto op of start de wasmachine, droger of vaatwasser. Zo wordt duurzaam opgewekte stroom direct gebruikt, de druk op het stroomnet verminderd en het uitschakelen van zonnepanelen uit veiligheid voorkomen. Slimme apparaten die aangaan wanneer zonnepanelen veel stroom opwekken, kunnen hierbij ook helpen.
Consumenten moeten hun energiegebruik blijvend aanpassen en slim omgaan met de beschikbare energie in hun buurt (vraag en aanbod). Denk aan de rol van tariefverschillen gedurende de dag, een batterij (accu) achter de meter, afspraken met buren en acceptatie dat zonnepanelen niet altijd stroom terugleveren en elektrische auto's niet altijd op volle snelheid kunnen worden opgeladen.
Terugleveren van zonne-energie
Als zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan een huishouden verbruikt, wordt het overschot aan elektriciteit teruggeleverd aan het energienet. Als het lokale laagspanningsnet (het elektriciteitsnet op wijkniveau) te veel zonne-energie tegelijk moet verwerken, kan de spanning te hoog oplopen. In zo'n geval schakelt de omvormer de zonnepanelen uit om schade aan consumentenapparatuur te voorkomen. Daardoor kunnen huishoudens tijdelijk geen extra zonne-energie aan het net terugleveren. Download hier tips en tricks voor consumenten.
Uitbreiding elektriciteitsnet
Er wordt in Nederland gewerkt aan een historische verbouwing van het elektriciteitsnet, de grootste verbouwing ooit. Uitbreiding van het net is een belangrijk onderdeel van de oplossing. Net zoals bij elk groeiproces zullen er enkele ongemakken zijn tijdens deze verbouwing. Denk hierbij aan werkzaamheden in de wijk of het plaatsen van extra transformatorhuisjes.
Buurtaanpak
Samen met lokale overheden, zoals gemeenten en provincies, bepalen netbeheerders waar ze als eerste aan de slag gaan. Dit doen ze op basis van inzicht in de plannen van de overheden voor de energietransitie. Netbeheerders wachten niet af tot problemen ontstaan, maar bekijken actief de gegevens uit hun netten en grijpen in op plaatsen waar ze problemen zien aankomen.
Ze versterken (verzwaren) de netten zodat deze klaar zijn voor het toekomstige energieverbruik. Netbeheerders kiezen voor een aanpak per buurt om de laagspanningsnetten te verbeteren. Met efficiënte 'productiekaravanen' wordt het net in één keer, buurt voor buurt toekomstbestendig gemaakt. Dit draagt bij aan de noodzakelijke versnelling.
Stroomnetchecker
Enexis, Liander en Stedin introduceren de stroomnetchecker, een eerste stap om inzicht te geven in de status van het stroomnet. Deze tool laat op postcodeniveau zien of er lokaal nog ruimte is, en of de kans bestaat dat huishoudens en kleine ondernemers moeten wachten. Op een nieuwe of verzwaring van een bestaande aansluiting bijvoorbeeld.
Zo willen we mensen helpen om weloverwogen keuzes te maken bij verbouw- of verduurzamingsplannen, en bovenal voorkomen dat ze voor verrassingen komen te staan. Het is goed om te weten dat het hier nog echt om een eerste versie gaat; de netbeheerders werken de komende tijd hard door aan doorontwikkeling van de stroomnetchecker. Op termijn krijgen klanten op postcodeniveau nóg specifieker inzicht in wat de mogelijkheden zijn.
Hieronder vind je de stroomnetchecker van:
• Enexis
• Liander
• Stedin