Energie-infrastructuur is de basis van wonen, economie en mobiliteit
Elk jaar moeten er 100.000 woningen bijkomen. We willen ons goede vestigingsklimaat behouden en groeien in nieuwe en circulaire bedrijvigheid. Tegelijk verandert het energiesysteem van fossiel naar duurzaam en van centraal naar decentraal. Netbeheer Nederland vraagt voorafgaand aan het commissiedebat Ruimtelijk Ordening van donderdag 13 maart aandacht voor het ruimtelijke vraagstuk van de energietransitie. Energie-infrastructuur is de basis van wonen, werken en reizen. En het vraagt om ruimte: er is ruimte nodig ter grootte van zo’n 11.000 voetbalvelden of een stad vergelijkbaar met Den Haag.

Netbeheerders investeren de komende jaren minimaal 8 miljard euro per jaar om de energienetten uit te breiden, te verzwaren en geschikt te maken voor alternatieve energiedragers als groen gas en waterstof. Zo zijn er meer dan 670 hoogspanningsstations en meer dan 50.000 wijkstations nodig, legen we meer dan 100.000 kilometer kabel (dat is 2.5 keer de aarde rond) en zijn er duizenden kilometers aan leidingen voor duurzame gassen nodig. Dat doen we omdat er jaarlijks minimaal 100.000 woningen moeten worden gebouwd, omdat we nieuwe bedrijven de mogelijkheid willen geven om te groeien en omdat we op het gebied van energie onafhankelijk willen zijn.
Ruimtelijke puzzel
Al deze energie-infrastructuur vraagt onder- en bovengrondse ruimte; boven de grond leidt dit tot een ruimtevraag van meer dan 11.000 voetbalvelden. Netbeheerders verwachten dat 1 op de 3 straten open moet de komende jaren. Dit vraagt om scherpe keuzes waarbij ruimte voor energie-infrastructuur prioriteit krijgt zodat maatschappelijke ontwikkelingen niet afgeremd worden door de afwezigheid van voldoende energie-infrastructuur.
Klik hier voor de inbreng van Netbeheer Nederland voor het commissiedebat Ruimtelijk Ordening.